Seat представи първия си електромобил

ELDrive, Seat представи първия си електромобил

 Хечбекът е построен върху платформата, която е в основата на VW Up! и Skoda Citigo

Испанската компания Seat представи своя първи електрически автомобил. Концептът, познат под наименованието Mii, бе показан пред участниците в Световния мобилен конгрес 2017 в Барселона. Дали прототипът ще получи серийно производство, все още не е известно.

Електрическият хечбек е построен върху платформата, която вече се използва във  VW Up! и Skoda Citigo. Автономният пробег на електромобила е около 160 километри. Новият модел е оборудван с електрически двигател с мощност 81 конски сили. Автомобилът ускорява до 100 км/ч за 11,3 секунди. Максималната скорост е 130 километра в час. Пълното зареждане на батерията отнема девет часа. Освен това на разположение има и система за бързо зареждане, която зарежда батерията до 80% за 30 минути.

По-рано беше съобщено, че първият електрически автомобил на Seat ще се появи през 2019. Според запознати източници това ще бъде компактен кросоувър, наречен Marbella. Основните конкуренти на новия модел ще бъдат Nissan Juke и Renault Captur. Автономният пробег на електромобила ще бъде 200 км.

Не е изключено електрическо задвижване да получат сега съществуващи модели на марката. Например, Leon и Ateca може да се появят с електрически версии.

По-рано под името Marbella компанията Seat произвеждаше автомобили, които бяха рестилизирана версия на Fiat Panda. Тези коли се продаваха в Европа в периода 1983-1986.

 

Източник: Automotor Sport - https://www.ams.bg/


scroll up