Eldrive с бързозарядна станция за електромобили в Сандански

Eldrive с бързозарядна станция за електромобили в Сандански

Eldrive пусна в експоатация бързозарядна станция за електромобили в Сандански. Това е втората бързозарядна станция по маршрута София - Кулата след тази Благоевград. Транспортният коридор по най-натоварения маршрут към Гърция ще е подсигурен от общо 3 точки за зареждане, като с пускането в експлоатация на тази станция трасето до южната ни съседка вече е подсигурено и дестинацията вече е реално постижима за всеки сериен електромобил. Новата зарядна станция се намира на Главен път Е79 на паркинга на „Сеа Карс – Сандански“.

Бързозарядните станции в мрежата на Eldrive са произведени от ABB, които са техен основен партьор по отношение на доставка на зарядни станции за електрически автомобили и развитие на зарядната инфраструктура. Моделите на ABB позволяват бързо зареждане по двата различни, но утвърдени в автомобилната индустрия, стандарти – CHAdeMO (използван от азиатските производители) и CCS (използван от повечето европейски производители). Станциите са с мощност от  50 kW DC и позволяват зареждане на масовите модели електромобили за под половин час.

„София – Кулата“ е първия междуградски транспортен коридор в България с цялостно покритие за електромобилност. Плановете на Eldrive са до края на 2018 г. да бъдат подсигурени със зарядна инфраструктира за електромобили и останалите основни междуградски пътни артерии в страната. Това ще превърне електромобилността в реален конкурент на конвенционалния автотранспорт, който същевременно е по-евтин и не замърсява околната среда. Към момента точките за зареждане на електромобили в мрежата на Eldrive са 32, от които 8 са бързозарядни.  Станциите се намират в София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Албена и Дамяница.

На сайта на Eldrive (www.eldrive.eu) e поместена интерактивна карта (http://map.eldrive.eu/), на която всеки може да намери най-близката и удобна за него зарядна станция и да провери дали тя се използва в момента. Заплащането на зарядната услуга се извършва след он-лайн регистрация в същия сайт, което може да бъде извършено дори и през мобилен телефон. Това позволява на клиентите да заредят електромобилите си веднага, без да се изисква физическо посещение на офис на компанията и издаване на RFID карта.

„еМобилити интернешънъл“ е компанията, която оперира под бранда „Елдрайв“ на територията на Югоизточна Европа. Дружеството изгражда и управлява инфраструктура от зарядни станции за електромобили и предлага гъвкави схеми за краткосрочно и дългосрочно наемане на електромобили. От компанията планират да изградят около 500 точки за зареждане в страната и региона с фокус върху бързозарядни локации.


scroll up